Aurinkosähkön tuottaminen on kannattavaa myös Suomessa

Aurinkosähköjärjestelmä on erittäin helppo ja luotettava tapa tuottaa uusiutuvaa energiaa. Investointi aurinkosähköjärjestelmään kestää ja tuottaa kymmeniä vuosia. Aurinkosähkön tuotanto on tekniikan hinnan laskun myötä nykyisin kannattavaa myös Suomessa.
 
Aurinkosähkön tuottaminen perustuu auringon säteilyenergian hyödyntämiseen. Kokonaissäteily muodostuu suoraan auringosta tulevasta säteilystä ja hajasäteilystä, joka heijastuu ilmakehästä, pilvistä, maasta tai muilta pinnoilta. 

Etelä-Suomessa säteilymäärä on lähes samaa luokkaa kuin Pohjois-Saksassa. Säteilymäärä keskittyy kuitenkin voimakkaammin kesäkuukausille, mikä vaikuttaa jonkin verran säteilyn hyödyntämiseen.

Hajasäteilyn osuus kokonaissäteilystä on Suomessa merkittävä. Etelä-Suomessa noin puolet säteilystä on hajasäteilyä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että säteilyä keskittävät ja  auringon suuntaa seuraavat järjestelmät eivät yleensä ole taloudellisesti kannattavia, koska ne perustuvat suoran säteilyn hyödyntämiseen. 

Suomessa paneelit suunnataan asennusvaiheessa, asennuspaikka huomioiden mahdollisimman optimaaliseen suuntaan ja kallistuskulmaan.

Eteläisempään Eurooppaan verrattuna Suomen ilmastolla on myös etuja. Aurinkopaneelien teho laskee lämpötilan noustessa. Suomen viileä ilmasto siis parantaa paneelien hyötysuhdetta. 

Kuva 1. Aurinkosähkön tuotantopotentiaali Euroopassa. Alkuperäinen kuva: Thomas Huld & Irene Pinedo-Pascua, Euroopan komission yhteinen tutkimuskeskus.
 

Voimalan oikea mitoitus parantaa kannattavuutta

Kannattavuuteen vaikuttaa tuotantomäärän lisäksi voimalan tuottaman sähkön arvo. Suurin arvo on sähköllä joka kulutetaan paikan päällä. Tällöin voimala säästää sähkön hankintahinnan lisäksi myös sähkönsiirtomaksun ja energiaveron.

Pientä ylituotantoa ei kuitenkaan kannata pelätä liikaa. Ylimääräinen sähkö voidaan myydä sähköverkkoon. Lisäksi suurempi tuotantokapasiteetti tuottaa omaan käyttöön hyödynnettävissä olevaa sähköä enemmän, silloin kun olosuhteet eivät ole parhaat mahdolliset. Voimalan koon kasvaessa myös suhteellinen hankintakustannus laskee.

Yleensä järkevä mitoitus tarkoittaa sitä että aurinkosähköllä tuotetaan 10 - 20 prosenttia koko sähkönkulutuksesta. 

Talviajan pieni tuotto ja usein suurempi sähköntarve estävät taloudellisesti kannattavan omavaraisuuden aurinkosähkön avulla. Talvella, marras-helmikuussa aurinkosähkön tuotanto on vain muutamia prosentteja kesän huippu lukemista, mutta jo maaliskuussa tuotantomäärät kasvavat nopeasti. Paras tuotantoaika sijoittuu huhtikuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin.

Kiinnostuitko aurinkosähköstä? Jätä yhteystietosi vieresellä lomakkeella, niin kerromme lisää.